10個畢業生應該加入Startup的理由

每年大學都會邀請有意招聘畢業生的公司舉辦Career/Recruitment Talk,為學生搵工作準備。我一向視人才為公司最大資產,當然亦積極參與,期望能夠從中覓得精英加入。

這些招聘會通常一次過邀請幾家公司在同一天進行演說,而和我們同場的,多數都是大機構、大企業,每次當看到這些公司在介紹自己如何偉大、生意額每年幾十億、辦公室遍佈全球、晉升機會明朗、每年仲有卡啦OK比賽… 等等,我都會感到尷尬和焦慮,不知道應如何說服畢業生選擇加入Startup。

於是我在Facebook公開徵求「10個畢業生應該加入Startup的理由」,經過整理,得出以下結果(排名不分先後,多謝各位提供):

  1. 趁後生 / 挨得同唔洗瞓 / Nothing to lose (Roy Chan, CC Leung, 尹思哲提供)
  2. 唔識死 / 天真 (Stephen Tang, Albert Law提供)
  3. 冇人請 / 搵唔到其他工,局做 (Simpson Wong, Albert Law提供)
  4. 嬴得大同時輸得起 / 等lPO發達 / Startup個老細更天真,用高價請人 (Wilbert Yuen, DakJai Chan, Albert Law提供)
  5. Learn how to start a startup / 想去學同見識一D野大公司無既野, 同盡早拎D創業經驗 / 學如何實踐Startup / 見你搵到食,想學你 (Keith Rumjahn, West Yu, Alex Wan, Simpson Wong提供)
  6. 係Startup你既才華會更有機會發揮出來 (Picco Chu提供)
  7. 你個老細好後生,可以一齊打波,一齊打機,一齊唔知點解炒粉,做下做下佢叫你做埋 partner 的機會通常都好高下 / 辦公室政治和機構科層太龐大煩複… 做Startup的一般比較易話為(Ben Crox提供)
  8. 型 / Startup / 溝女易d, 令人幻想你係另一個Mark Zuckerberg (Ken Wong, 陳牛, 徐緣提供)
  9. 最緊要的理由,係練EQ(Jansen Lu提供)
  10. 因為startup老闆有無限大的願景,勁過劉備,结果吸引到freshgrad加入 (Simpson Wong提供)

其他: Freedom, Challenging, be a leader, atmosphere, Proactive, meaningful, rewarding, career, risk-taker…. (下刪n字,Kevin Lo提供)

我自己呢?我曾經加入過幾間成功IPO的Startup,老實講,當初的確為了高人工而加入,但一做Startup便上了癮 ─ Startup快速成長的速度感、瘋狂工作瘋狂玩樂的充實感、親手參與設計產品的成就感,大公司一律不能提供。

未做Startup前,我每天不過是對著IBM RS/6000的configurator來砌quotation,頂多把其他vendor的router, leased line, web server, database, 等砌成一個系統賣出去,已經算是最有趣的部份了。

我去Startup打工,或者自己搞Startup,是為了創造新產品,以科技帶來改變,並見證時代的變遷。80年代的PC潮我還是小孩子,90年代的Windows潮我趕不及,到2000年科網潮我終於有幸參與其中,不過轉眼便泡沫爆破,再遇上911及SARS,結果要足足等十年,才等到智能手機令世界改朝換代。試問如果錯過了這一浪,到下一個熱潮時,你可能已經三十幾歲了。

所以過氣也要說一句:人生有幾多個十年?現在不Startup,更待何時?Be part of the history, now!!

您可能會有興趣:

Author: Keith Li Keith Li(李勁華)為流動應用程式開發商Innopage創辦人及CEO、浸會大學客席講師、香港無線科技商會執行委員,並於2016年選舉委員會(資訊科技界界別分組)選舉中勝出,當選選舉委員會委員。 Keith曾於蘋果日報撰寫IT創業專欄〈偉大航道〉,現時定期在〈信報StartupBeat〉、〈立場新聞〉、〈評台〉等多個媒體發表文章。

3 Responses to "10個畢業生應該加入Startup的理由"

  1. Simpson Wong
    Simpson Wong 6 years ago .Reply

    不過講真一句, 未試過係大公司"悶住做", 係唔可能體會到係starup公司 "autonomy" 既可貴! Let's work hard together!

    • Keith Li
      Keith Li 6 years ago .

      尤其是係有實力的年輕人, 在大公司工作, 綁手綁腳, 要同已經僵化、脫節的管理層周旋, 又要兼顧對唔同部門的影響, 空有一身武功, 卻困死在一個籠牢裡面… 久而久之, 就係被同化, 然後變僵變老…

  2. 人外聲
    人外聲 6 years ago .Reply

    push

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.